perjantai 30. maaliskuuta 2012

30-v juhlajuoksu!!

Juoksin tänään aamulla, ENNEN duunia, 30km:n juhlajuoksun!!

Eli tarkemmin sanottuna klo 05:15 - 07:45 välisen ajan. Tämä ajankohta siksi, että viikonloppuna tulee juhlituksi broidin polttareita, eikä siellä mitään lenkkiä tule juostuksi, korkeintaan syödyksi!!

Alkuperäinen tavoitehan tälle juhlajuoksulle oli sellainen, että järjestän tälläisen 30km pitkän juoksun, johon kaikki halukkaat voisivat osallistua. Mutta talven mittaan luovuin siitä ajatuksesta, kun jalka jatkoi vaan kipuiluaan... No eilen illalla mulle tuli tälläinen AHAA -elämys, että juoksenpas pitkän lenkin tänään aamulla.. Kahden tunnin jälkeen tuntui niin hyvältä & helpolta, että vaihdoin Suunnon näyttöön kilometrit ja aloin ajamaan takaa tuota 30km rajapyykkiä :)

Näin tuli sitten jolkoteltua puolihuolimattomasti tuo juhlajuoksu ihan yksikseen.. muta mikäpä olisi sitä parempaa lenkkiseuraa kuin minä, meitsi, meikkis ja mä?! Hä?

Reittinä oli kappale kauneinta Helsinkiä ja pikkuinen pätkä Espootakin: 
Pitäjänmäestä (duunin pihasta) Kuusisaaren ja Lehtisaaren läpi Otaniemeen, siellä, Keilaniemessä ja Tapiolassa pieni lenkki. Takasintulomatkalla poikkesin Seurasaaressa pienellä kierroksella ja sitten loppuaika kiertelyä Paloheinän ympäristössä. Seurasaari on varsinkin aivan mahtava paikka!!! Suosittelen siellä lenkkeilyä, varsinkin tähän aikaan aamusta kun aurinko nousee meren takaa ja saaressa ei ole KETÄÄN muita!!!

Lenkin datat 

Suosittelen kaikille tälläistä työpäivän aloitusta!! Pistää veren liikkeelle ja pollan puhtaaksi kaikista turhista asioista ;)

Ensi viikolla sitten aloitetaan määrätietoinen 7 viikon harjoittelu kohti Kööpenhaminaa... Mutta ennen sitä, kippis Jarkko ja sun polttarit!!!

torstai 29. maaliskuuta 2012

30-v on uusi 20-v??

Vai oliko se uusi musta? No en tiedä, mutta nyt sitä sitten ollaan keski-ikäinen kuntoilija!! Eli toisin sanoen siirryin juuri riskiryhmän puolelle :)

Kävin heti synttäriaamuna tuuppaamassa duunin matolla hyvän intervallitreenin!! Treeni piti sisällään neljä 9 minuutin vetoa kahden minsan palautuksilla. Jokaisessa vedossa vauhti kasvoi aina 3 minuutin välein ja näin vauhdeiksi tuli 4:36/km, 4:11/km ja 3:50/km. Alla linkki treeniin..Suosittelen lämpimästi tämänkaltaista treeniä, tulee hyvä fiilis ja kunto kasvaa!!

Synttäripäivän treeni

Sitten jotain ihan muuta...

Jos menee hieman ajassa taaksepäin, vaikkapa vuoteen 2005 ja Tammikuun alkuun. (Olin 23-v sinkku, pelasin futista ja olin juuri muuttanut Helsinkiin ja mikä pahinta, koulu oli vasta alkamassa). Jos joku olisi tuolloin tullut näyttämään mulle faktoja siitä, mitä mulla on elämässäni tänään 29.3.2012, niin olisin passittanut tämän henkilön johonkin hoitoon :) Niin paljon tässä on sen jälkeen tapahtunut, että en viitsi edes kaikkea luetella...mutta tärkeimpinä mainitsen vaimon, lapset, omien asuntojen ostot, futisuran päätöksen ja juoksun löytämisen..

Mutta summasummarum: en voisi mitenkään olla yhtään onnellisempi kuin tänään olen!! Ja mitään, en sitten yhtikäs mitään tekisi toisin. Case closed. :)

Loppuun vielä kuva meikäläisestä n. 10 vuoden takaa!! Siinä olen sonnustautuneena legendaarisen Hyvinkään Palloseuran punapaitaan!! Matist siellä menikin niin hyvin, että Hape otti mut takaisin FC Lahteen...muutamaksi peliksi :D Mutta ei siitä sen enempää...



Tässä voisi jopa käyttää ilmaisua: "Eteenpäin on menty" :)

keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Vihdoinkin kunnon treeniä!!

Viime viikon fyssarikäynti siis suoristi jalkani ja nosti jalan kaaren taas normaalimmaksi. No tämä on antanut minulle mahdollisuuden juosta taas lähes normaalisti!!! Ja se jos mikä on tuntunut HYVÄLTÄ!!!

Viime sunnuntaina hölkkäiltiin Jounin kanssa hyvä 16 kilsan lenkki, eikä jalassa ole enään mitään tuntemuksia tai kipuja!! MAHTAVAA!!

Ja tuon lenkin jälkeen olen jo tälläkin viikolla juossut 3 treeniä, joista maanataina kokeilin ekaa kertaa juosta vähän kovempaakin (alla sykekäyrä)

Juoksu kulki hyvin ja vauhtikin oli ihan kohdillaan! Treenissä tarkoituksena oli juosta 7x4min niin, että jokaisen vedon viimeinen minuutti juostaan selvästi kovempaa kuin 3 edellistä ns. reipasta minuuttia oli juossut.

Loppuun vielä Bakkenin erikoiset, eli muutamat spurtit jalkoja avaamaan..

Tän viikon jos sitä treenailisi tälleen fiiliksellä ja määrää edellisviikoista nostaen ja sitten ensi viikosta lähtien alkaisi vähän katsomaan, että mitäs sitä näillä jäljelle jäävillä viikoilla ennen Köpistä oikein tekisi...

Yhden hauskan huomion tein tänä aamulla, kun vertailin viime vuoden vastaavaa aikaa ja treenejä ennen Milanoa.. Mä juoksen tällä hetkellä kovempaa ja pienemmillä sykkeillä kuin ennen Milanon 03:03:03 aikaa, joten kai sitä voisi sitä 3h rajaa lähteä hätyyttelemään Köpiksessäkin...tai sitten ei... Kas siinä pulma tuleville viikoille :)

Huomenna tämä herra täyttää pyöreät 30-v!! Joten ehkä sitä pitää huomannakin ryhdistäytyä ja kirjoittaa joku juhlablogiteksti tai jotain :)

perjantai 23. maaliskuuta 2012

Vihdoinkin joku löysi musta jotain vikaa!!!

Ja mikä vielä tärkeämpää, taisi myös korjata sen samalla kertaa :)

Eli siis mennäänpäs ajassa vähän taaksepäin..

Viime viikolla kävin FTK:lla Jukka Kankaan tutkimuksissa. Hän totesi, että kyseessä on 'Flexor Hallucis Longus' -lihaksen ylirasittunut jänne. Mitään muuta hän ei ehtinyt sillä kertaa asialle tekemään, siis pelkkä tutkimus silloin. Hänelle itselleen olisi seuraava vapaa aika löytynyt vasta 1,5 kuukauden päähän, joten hän ohjasi minut kolleegalleen Antti Hemmingille. No onneksi hänelle löytyi vapaita aikoja heti tälle viikolle ja saatesanoiksi Jukka sanoi vielä, että "Antti hoitaa sut kuntoon, aivan VARMASTI".

No eilen menin sitten Antin "käsittelyyn". Ensimmäiseksi hän laittoi mut seisomaan sellaiselle peilipöydälle, missä tsekataan jalkojen asentoja sun muita.. Kerkesin juuri ja juuri seisomaan siihen, kun hän jo tokaisi: "Selvä juttu, sun vasemman jalan jalkapöytä on "romahtanut", tukipisteet on väärät ja nilkka pettää pahasti sisäänpäin, siitä se jänteen rasitustila johtuu"

Vieressä olevan kuvan jalat eivät liity tapaukseen, mutta siitä saa hyvän kuvan siitä, miten mun vasen jalka tai jalan holvikaari oli "romahtanut". Yläkuvassa normaali jalka ja alakuvassa ns. lässähtänyt jalka.

Tämä jalan holvikaaren lässähdys ja nilkan pettäminen sisäänpäin aiheutti siis myös sellaisen oireen, että mun jalkapohjan kolme tukipistettä, mitkä kuulusivat olla kauniissa kolmiossa, eivät olleet ihan niin kauniissa triangelissa kuin olisi voinut kuvitella!!

Ja mä kun olin aina kuvitellut, että mun jalkapöydät on täydellisen kaarevat ja mun askeleessa nyt ei ainakaan mitään vikaa löydy. No joo, eilisen jälkeen ei tarvinnut enään kuvitella, kun itse omin silmin peilipöydällä näki kuinka päin p*rsettä se vasen jalka oikein olikaan...


Alla olevat jalat, eivät nekään liity tapaukseen, mutta niihin on nyt kuitenkin piirretty mun tukipisteet, ennen Antin manipulatiivistä käsittelyä. (omat jalat eivät olisi olleet julkaisukelpoisia, joten onneksi Google pelasti mut tässäkin kohtaa;)


Tuon painopisteen siirtymisen isovarpaan puolelle on sitten taas johtanut sen Flexor Hallucis Longuksen (tuttavallisemmin isovarpaan koukistaja lihaksen) ja sen jänteen ylirasitukseen..

Ja siis mulla ei ollut moisesta asiasta mitään huomioita ennen eilistä!! Käsittämätöntä miten sitä jättää noteeraamatta noinkin selviä oireita/virheitä omasta kropastaan!!!

No, mutta kun ikinä ei ole ongelmia ollut, niin ei niitä osaa sitten etsiäkään.. Tämän tapauksen jälkeen asia voi tosin olla toisin, ainakin tämän vaivan kohdalla..




Pienen jalkojen tutkimisen jälkeen Antti sanoi, että käsitelläänpäs sitä nilkkaa vähän... n. 15-20 pamauksen, ruksautuksen ja jytkyn jälkeen kokeiltiin samaa uudelleen samalla peilipöydällä ja kas kas...

Mun jalkapöytä oli noussut takaisin lähes normaaliasentoon, mun tukipisteet oli vasemmassakin jalassa hienosti kauniissa triangelissa ja mä pääsin kyykkyyn, siis nilkan pettämättä, vasemmalla jalalla ihan samalla tavalla kuin oikealla!! Siis kaikki tämä n. 5 minuutin manipulatiivisella käsittelyllä!!! On aina hienoa seurata ihmistä, joka osaa työnsä täydellisesti!! Sellaisia on kuitenkin harvassa!!

Sain mukaani 3 kertaa päivässä toteutettavia jalan holvikaaren & nilkan vahvistustreenejä ja FHL -jänteen/jalkapohjan venyttely ohjeita, joilla olisi siis nyt tarkoitus pitää toi vasurikin paremmassa jamassa, ja näin edesauttaa jänteen ylikuormittumisen estäminen.

Mulla on seuraaville viikoille vielä pari käyntiä varattu kyseiselle Antille, joten ehkä tämä vaiva tästä alkaa helpottamaan!!

Eli kaiken järjen mukaan, jos saan ton nilkan pysymään oikeassa asennossa, niin mun jännevaivan pitäisi hävitä melko nopeastikin, sillä "oikein" juostessa, tuota kyseistä lihasta ja jännettä ei pitäisi käyttää kuin minimaalisesti!! Mutta siis mun pitää opetella uudelleen astumaan jalallani oikein. Toivottavasti opin sen melko pian, niin Köpis voidaan köpötellä läpi ongelmitta!!

Sen kunniaksi tänään kahden treenin päivä!! Aamusella kävin polemassa intervalleja kuntofillarilla ja sitten duunipäivän päätteeksi olisi tarkoitus käydä kokeilemassa uutta jalkaa juoksun merkeissä!!

Palaillaan astialle...

maanantai 19. maaliskuuta 2012

Edelleen Flexor Hallucis Longus

Eli edelleen tuo sama vaiva vaivaa meikäläisen treenailua..

Jalka tuntuu välillä tosi hyvältä, mutta sitten palauttaa seuraavana päivänä tiukasti maanpinnalle ja välillä tuntuu että mennää jopa maanallekin, sen verta ketuttaa moinen kipuilu!!!

Sunnuntaina piti hölkkäillä pari tuntia, mutta ennen tunnin täyttymistä piti alkaa suunnistamaan kotia kohti jalan taas oireillessa.. Kai se rupeaa täyttämään sellaisen kroonisen jännekivun tuntomerkit, joten ihan heti ei varmaankaan tarvitse kivuitta treenailla...

No, toivottavasti torstain fyssari antaa enemmän selkoa tilanteesta ja ohjeita mitä EI PIDÄ TEHDÄ!! Siihen asti mennään kivun rajoissa ja hölkkäillään vaikka joka toinen päivä, kun sen toi koipi ihan selkeesti kestää...

Tästä mun blogista on muodostumassa melkoinen valitus ja vamma -aiheinen blogi, mikä ei tätä aloittaessa TODELLAKAAn ollut tarkoitus!! Toivottavasti nämä postaukset siirtyvät pikkuhiljaa kohti hyvänpäivän fiilistelyjä ja hyvien treenien ja kisojen puimisia, koska siihen tässä kumminkin pyritään!!


tiistai 13. maaliskuuta 2012

Flexor Hallucis Longus

Eli siis viime postauksessani juhlin sitä, että jalka kestää taas ja enään 10 viikkoa Köpiksen maraan.. No viikonloppuna kokeilin juoksua peräkkäisinä päivinä ja eihän siitä oikein tullut yhtään mitään.. "Akilles" alkoi taas vaivaamaan ja meni jälkimmäisen lenkin jälkeen todella jäykäsi ja kipeeksi.. Eli se siitä viimeisen 10 viikon treeniohjelman laatimisesta sitten...

Tämän kirjoituksen otsikko kuvaa taas sitä, että mun akillesvaivat eivät olekaan olleet akillesvaivoja!! Varasin Helmikuun alussa ajan jalkafysioterapian Gurulle, Jukka Kankaalle. Ensimmäinen vapaa aika kyseiselle herrasmiehelle oli vasta maanantaina 12.3!!! No eilen sitten pääsin siis vastaanotolle ja alkuun Jukka kuunteli mun tarinat vaivan alkuajoista ja miten se ilmenee tällä hetkellä..

Kerroin että akillesjänne on ollut koko alkuvuoden kipeenä ja näytin että kipua on tuntunut jalan sisäosassa.. No muutaman minuutin Jukka käänteli ja väänteli ja paineli mun nilkkaa ja totesi, että vaiva ei ollut akillesjänteessä, vaan otsikon mukaisesti flexor hallucis longuksessa. Tämä kyseinen lihas on tuttavallisemmin isovarpaan koukistajalihas ja sen jänne kulkee aivan akillesjänteen vierestä jalan sisäosassa (katso kuva alla) Se on niin lähellä akillesta, että kipu leviää myös akilleksen alueelle...


Eli siis kuvassa on ympyröitynä mun kipuileva alue. Tämä kipuilu taas johtuu siitä, että meikäläisen vasen nilkka on niin jumissa, ettei mun nilkka pääse taipumaan normaalisti. Tuttu vaiva kuulemma jalkapalloilijoilla, eli jäihän mulle jotain perintöä siitäkin 20 vuodesta, kun sen pallon perässä juoksin ;)

Seuraavat 4 viikkoa käyn FTK:lla fysioterapiassa, jossa 1. kerralla avataan mun nilkan liikeratoja, 2. kerrasta eteenpäin käydään läpi nilkan alueen vahvistusta ja sitä, miten sen saa taas liikkumaan normaalisti.

No pääasia tässä on se, että nyt tiedän vaivoilleni syyn!! Nyt unohdan treeniohjelmien suunnittelun, hoidan jalan taas liikuntakykyiseksi ja katson vasta sen jälkeen, että missä mennään Köpiksen suhteen.

Jukka Kankaalta löytyy netin syövereistä monia mielenkiintoisia tekstejä. Tässä yksi hyvin mielenkiintoinen sellainen!!




torstai 8. maaliskuuta 2012

10 viikkoa Köpikseen!!

No niin se kalenteri nyt vaan väittää!! Vähän lyhyeksihän tuo valmistautuminen menee, mutta olen tyytyväinen tämän hetken olotilaani, jos vertaa esimerkiksi pari viikkoa taaksepäin, kun olin varma etten tuolla Köpiksessä tule mitään maratoonia juoksemaan!!

Akilles on kestänyt tavallista pk-harjoittelua loistavasti, joten ensi viikolla ajattelin jo jollain lenkillä nostaa vauhtiakin ja katsoa että mitäs se jänne siitä tykkää.. Viime viikkoina olen juossut 3 kertaa viikossa, tehnyt 2 kovempaa intervallitreeniä kuntofillarilla ja sitten käynyt hiihtämässä reippaasti. Tämä on toiminut tosi hyvin ja olen ollut positiivisesti yllättynyt kuinka hyvin olen jaksanut noita korvaavia treenejä tehdä!!

Viikonlopun aikana pitää istua alas valmentajan kanssa (lue: avata Bakkenin harjoitus ohjelmat) ja alkaa suunnittelemaan viimeisen 10 viikon ohjelmaa!! Varmaankin se menee niin, että 2 viikkoa lopusta vaan herkistellään, niin tässä on 8 viikkoa aikaa treenailla juoksukuntoa korkeammaksi!! Saas nähdä mitä me Mariuksen kanssa loihditaan ;)

Sitten jos ja kun akilles kestää treenaamisen, niin suunnittelen tavoitetta Köpikseen!! Alkuperäinen tavoite oli juosta siellä alle 2:55, mutta en lähde sinne vielä sitä yrittämään ja siirrän tuon tavoitteen syksyyn ja Vantaan Maratonille..

Täytyy sitten kirjoitella kun "The last 10 weeks program" on valmis!!

Hyvää naistenpäivää kaikille naisille!! Olette tämän päivän ansainneet, mutta huomenna on taas meidän miesten vuoro!! ;)

lauantai 3. maaliskuuta 2012

90 minuutin kunnossa!!!

Futisaikoina 90 minuutin kunto olisi ollut täydellistä, mutta tähän harrastukseen tuo on vielä aika keskenkuntoisen puuhastelua :)

Mutta olipas kiva juosta tänään piiitkästä aikaa vähän pitempi siivu kerralla!! Eihän tuo vielä pitkä lenkki ollut, mutta siitä sitä lähdetään taas pidentämään, akilleksen ehdoilla tosin..

Aamu alkoi kivasti muksujen herättyä klo 5:40 :) No klo 06-07 kevyt lihaskunto venyttelyineen, sitten kevyt aamupala ja sitten lenkille.. Lenkki kulki 5:03/km 130 sykkeillä. Eli ihan ok tilanne, ottaen huomioon, että viimeiset 8 viikkoa ollaan oltu telakalla ja vaihtoehtotreenien parissa...

Päivän pyrähdyksen datat

Kelikin oli mitä mainioin!! Aurinko paistoi, linnut lauloi ja asvalttiakin oli jo näkyvillä!!! Eli kevät on täällä!!!

Eilen kävin GoExpossa ja pääsin juttelemaan muutaman juoksijankin kanssa!! Aki Nummelan kanssa vaihdettiin muutama sana pitempäänkin ja harkitsen vakavasti, että jos sitä liittyisi Runners High:n juoksutalliin? Sen verran mukavan oloista porukkaa siinä satndilla eilen oli :)

Myös Jukka Viljasta kävin onnittelemassa Sahara-juoksusta Juoksija-lehden standilla!! Mukavat messut kaikenkaikkiaan!! Itselle ostin parit juoksusukat ja tilasin 2+1 julkaisua uutta Pyöräily+Triatlon -lehteä :)