sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Blogi- ja treenivuosi 2017

No niin, viimeksi olenkin näköjään kirjoitellut tunkeista ja muista, joten on aika taas kirjoitella kuulumisia muutaman kuukauden tauon jälkeen :)

Eli vedetäänpäs kulunut vuosi pakettiin jo perinteiseksi muodostuneen blogi- ja treenivuosi raportin muodossa :)

Tammikuuhun pääsin tänä vuonna starttaamaan terveenä, joka ei ihan normaalia ole viimeisten vuosien aikana ollut. Vuodenvaihde sujui itse asiassa Levin maisemissa ja teinkin siellä kaikkien aikojen treeniviikon, hiihtokilsojen ollessa vähän reilut 250k ja siihen päälle vielä päälle 122 km juoksua. Okei tuo "viikko" taisi olla 8 päivää, mutta kuitenkin hyvää pk-treeniä siis siellä :)


Tammikuussa kävin myös avaamaassa ja päättämässä hallikauteni 2017. Juoksin NÅID:in kisoissa Liikuntamyllyssä 800m aikaan 2.22. Coach-Nummela lupasi kisan jälkeen tuosta juoksusta "vuoden paskin juoksusuoritus" -palkinnon #RHjoulu'issa, mutta en tuota palkintoa sitten koskaan saanut ("Vuoden DNS" palkinnon pääsin loppujen lopuksi pokkaamaan ko palkintogaalassa ;))

Helmikuussa sain jatkettua samalla perusrytmillä, mitä Tammikuussakin. Viikkoon sisältyi yleensä kova ratatreeni myllyssä, yksi pk-reipas, jalkapuntti, yksi tasavauhtinen tai kiihtyvä VK, pitkälenkki, sekä kevyitä lenkkejä sinne väliin. Tämän lisäksi mun piti kisailla vielä SAUL:n SM-halleissa, mutta unohdin ilmoittautua koko kisoihin Levillä hiihdellessä. Näin hallikisat jäivät siihen yhteen 800m kisaan.

Kuluneen vuoden aikana näki päivänvalon myös "01520 aamulenkkikerho". Mukana allekirjoittanut, Hietalan Janne, Jumiskon Juha Konttisen J-P. Kertaakaan ei olla päästy samaan aikaan kaikki paikalle, mutta kerran oltiin todistetusti kaikki samaan aikaan kuitenkin lenkillä :) Ehkä ensi vuonna sitten jo koko porukan yhteislenkkikin? Helmikuussa kun oli oikein paskat juoksukelit, niin välillä juostiin kimpassa myös Suunnon punttisalin matoilla :D Helmikuussa oli pari viikkoa, jolloin oli treeneissä sellainen "tulenkohan kipeeksi kun ei oikein kulje" -vaihe. Mutta se saattoi myös johtua kovasta kuormasta.. Sillä juoksin Tammi -Helmikuussa yht. 1000km, joka oli 800km enemmän kuin esim. vuonna 2016 oli vastaavana aikana :)

Maaliskuussa nuo kipeilyt oli ohi ja juoksu kulki kuin unelma. Ehkä jopa vähän liiankin hyvin niin aikaisin vuodesta. Päätin jopa lähteä Aktia Cupiin juoksemaan, koska tiestö oli suurelta osin lumivapaata jo Maaliskuussa ja edellisestä kerrasta Hakunilassa oli vierähtänyt melkein 2 vuotta!

Juoksuhan kulki tuolla kuin unelma ja sain rikottua oman Aktia Cupin 9,93km ennätyksenkin, ajan ollessa 34.09!

Voidaan siis sanoa, että olin Maaliskuussa elämäni kunnossa ja edessä olisi mahtava juoksuvuosi! Toisinhan siinä sitten lopulta kävi ja taisin olla vuoden parhaimmassa kunnossa juurikin tuona lauantaisena iltapäivänä Hakunilan maantiellä.


Huhtikuussa juoksin Karhuviestissä RH:n joukkueen avausosuuden ja juoksu kulki sielläkin ihan mallikkaasti, osuusajan ollessa 31.48. Mutta sitten se kulku kääntyi laskusuuntaan..

Tarkoitus oli juosta SM-maanteillä uusi puolikkaan ennätys, mutta pari viikkoa ennen kisaa jatkunut huono kulku ja vuoden toinen pidempi "oonkohan mä tulossa kipeeksi" vaihe söi kyllä miehestä terävimmän kunnon pois ja tuloksena oli hyytyen maaliin juostu 1.17.06, joka jäi siis kauaksi 1.15.55 enkasta..Toukokuu alkoi duunireissun merkeissä Jenkkeihin ja Kanadaan. Jenkeissä kävin Amer Sportsin toimistolla Ogdenissa, Precorin HQ:lla Seattlessa ja sitten Arcteryxin HQ:lla Vancouverissa.

Täytyy sanoa että rakastan työtäni ja nämä duunireissut meidän testaajia tapaamaan ja heitä opastamaan on kyllä ihan parhaita! Jokaisessa mestassa paikalliset keksivät jos jonkinnäköistä aktiviteettia ja muuta. Tälläkin reissulla pääsin juoksemaan aamulenkkejä hienoissa paikoissa kuten Vancouverin Stanley Parkissa, pääsin myös maastopuöräilemään Mount Seymourilla etc.. Ai niin, juoksinhan mä Vancouverissa puolimaratoninkin ihan vaan rennon kiihtyvänä treeninä, maisemiin ja kaupunkiin samalla tutustuen :)

Vancouverin Stanley Park oli myös ehdottomasti yksi hienoimmista mestoista joissa olen koskaan päässyt juoksemaan! Jos joskus siellä päin olette, niin vahva suositus tälle puistolle!


Huhtikuun puolesta välistä aina toukokuun puoleen väliin oli siis vähän sinne päin treenailtu, koska kipeeksi tulossa ja duunireissu + jetlagit siihen päälle, mutta kesäkuussa sitä pääsi taas jyvälle ja treenit alkoi kulkea taas normaalisti.

Kesäkuun alkuun osuu perinteisesti Helsinki Half Marathon, niin tänäkin vuonna. Tuo viikonloppu on melko raskas, sillä ensin töissä kisaorganisaatiossa ja sitten päälle vielä juosten kiihtyvä treeni itse kisassa. Mutta nuo viikonloput ovat kyllä parhaita! HHM poppoo ja se henki miten kisaa järjestetään on todella vakuuttavaa ja mukavaa!
HHM:n jälkeen juoksin lyhyen, mutta sitäkin PB -pitoisen ratakauden. Juoksin 
5000m kisassa uuden enkan 16.32,59 ja 3000m kisassa Lahessa 9.41,91. Molemmat kisat joutui juoksemaan navakassa tuulessa "yksin", eli alusta loppuun ilman minkäänlaista vetoapua, joten sinänsä täytyy olla tyytyväinen tuloksiin.
Kesäkuun lopussa täyttyi myös ensimmäinen puolisko tästä vuodesta ja Movescountista ulos otettu rapsa näytti juoksun osalta paremmalta kuin ikinä ennen. Juoksua 3350km, eli tasaisen treenin taktiikalla olisin ollut matkalla 6700km/vuosi määrään.


Heinäkuun alussa kävin juoksemassa vielä 800m ennätyksenkin uusiksi Vihdissä. Tuon raastomatkan PB on siis tällä hetkellä 2.14,90. Heinäkuuhun osui myös SAUL:in SM-kisat, joissa kävin rykimässä ainoastaan 5000m kisan, häviten Ansiolle melkein kierroksella ajan ollessa surkea 16.34,23, mutta irtosi ko ajalla nyt sentään pronssia pojat35 -sarjasta.

Heinäkuun puolivälissä kävin juoksemassa myös Hämeenlinnassa 10km katukisan, jossa aika myös kaukana Maaliskuun enkkakunnosta 35.17 Loppukuu (2vk) kuluikin sitten perheen kanssa lomalla Kreetan saarella, Malemen kylässä. Juoksin sielläkin aamuisin, kun muu perhe nukkui. Päätin ennen matkaa, että juoksen aamuisin jos herään ennen muita. Kelloa en laittanut soimaan kertaakaan, mutta joka aamu ehdin lenkin juoksemaan ennen kuin muut heräsi :)

Sain itse asiassa tehtyä melko hyväkin treeni pariviikkoisen tuolla lämpimässä. Juoksin mm. 15km VK -treenin pari kertaa ja siihen päälle eri pituisia mäkivetotreenejä, kun treeneissä mukana oli 3x4x30sek, 10x1min, 8x2min, 6x3min ja 4x6min mäkivetosettejä.


Sitten päästiinkin Elokuuhun ja oli aika aloittaa #RHgoesLjubljana -projekti oikein tosissaan. Elokuussa juoksu kulki ja sain tehtyä Coach-Nummelan plänäämät treenit suunnitellusti ilman suurempia ongelmia. Pisin lenkki taisi olla osittain PasiP:n kanssa juostu 40km "huuhtelu", niin kuin Nummela niin leikkisästi sitä kuvaili :)

Kisoja en Elokuussa juossut ensimmäistäkään ja ensimmäiset taka-askeleet koko vuonna jouduin ottamaan Elokuun lopussa, kun takareisi ja vasen pohje äityi täysin juoksuttomaan kuntoon. Tästä seurasi yhteensä kahden viikon juoksutauko, mutta sen jälkeen takareidet alkoivat taas kestämään ja treeni jatkui kohti Ljubljanaa..

Syyskuulle osui myös vuoden toinen duunireissu, tällä kertaa kohteen Kiina ja Shanghai. Olin vähän skeptinen, että miten siellä pystyy kaiken saasteen sun muun keskellä juoksemaan, mutta kaupunkihan yllätti minut todella positiivisesti ja löysin hotellin läheltä paikallisen "juoksupuiston", jota kiersi hieno, täysin flatti ja vain juoksijoille tehty punainen asvalttibaana!


Shanghaista kotiuduttuani ja jetlagista toivuttuani ajattelin, että nyt on kaikki duunimatkat sun muut hoidettu, niin voi ottaa kunnon loppukirin ja valmistatua rauhassa Ljubljanaan. Toisinhan siinä sitten lopulta kuitenkin kävi.

Syyskuun lopussa kipeytyi akilles melko äkillisesti ja päätin edellisvuosista viisastuneena tsekkaamaan heti nilkkalukot fyssarin pöydälle. Noh, nilkkahan oli joka suuntaan täysin lukossa ja fyssari avasi yhteensä neljä eri nivellukkoa oikeasta nilkasta. Akilles rauhoittui hieman, mutta kipuili edelleen varsin mallikkaasti jos yritti juosta.

Viikko edellisestä fyssari käynnistä kävin siellä uudelleen, varmistaakseni, että nilkka edelleen auki. Mitä vielä, nilkkani oli ihan yhtä umpilukossa joka suuntaan kuin edelliselläkin kerralla viikko sitten. Sama juttu, riks raks ja poks ja nilkka liikkui taas. Treeneistä ei tullut mitään ja oltiin jo Lokakuun puolella, eli kuun jossa minun piti juosta alle 2.40 maraton että heilahtaa.

Tästä vielä pari viikkoa eteenpäin ja kun fyssari availi nilkkaani 3. kerran neöjän viikon sisällä, akilleksen ollessa täysin paskana, oli pakko naulata viimeinenkin naula minun #RHgoesLjubljana projektille. Se oli siinä ja mielentila sen mukainen.


Tuosta alkoi melkoinen alamäki treenien suhteen. Ei ollut minkäännäköistä fiilistä tai asennetta mihinkään korvaaviin tai muihin treeneihin. Yritin pitkään kävely-hölkkiä ja pelkkää kävelyä ja varasin vielä fyssarin Ljubljanan kisaviikoillekin, mutta mikään ei tällä kertaa auttanut ja kauden pääkisa oli pakko jättää vaan välistä. En edes jaksanut kisapaikalle matkustaa, vaikka kaikki olikin jo maksettuna valmiiksi.

Marraskuussa kävin lekurissakin ja Joulukuun puolella kävin magneettikuvauksessakin, mutta ei nilkasta mitään löytynyt. Akilleksen ympärillä oli vähän nestettä, mutta ei mitään ihmeellistä siis. Jää, kipugeeli ja agressiivinen nilkkajumppa on tuottanut sen verran tulosta, että juoksemaan olen toki taas päässyt, kun akilles on alkanut kestämään.

Joulukuussa juoksin itse asiassa "jouluputkenkin" eli joka päivä vähintään 25min juoksua. Ei varmaankaan kovin viisasta, mutta tehty mikä tehty nyt kuitenkin :) Joulukuussa järjestettiin myös jokavuotiset #RHjoulu't, jossa minut siis palkittiin jo tekstin alussa mainitulla "Vuoden DNS" -palkinnolla. Viime vuotinen "Vuoden Urheilija" -palkinto vaihtui siis enemmän mulle sopivaksi tänä vuonna :)


Alla vielä koko vuoden statsit Movescountista käsin otettuna. Kaikkien aikojen määrä juoksua 
5720km (15,67km/pv & 110km/vk), ennätykset 800m, 3000m, 5000m ja Aktia Cup -kisoista, joten ihan huono juoksuvuosi ei takana ole. Silti se maistuu yhdeltä kaikkien aikojen paskimmista. (Huom. tänään alla oleviin statseihin tulee vielä ihan himpun verran hiihtoa, mutta se jää nyt tästä raportista poies... päivittelen tätä sitten joskus jos jaksan :))

Katsotaan mitä kaikkea ensi vuosi tuo tullessaan. Ainakin paikka Berliinin maralle on syyskuulle. Ja RH:n seuramatka olisi lähdössä San Sebastianin maralle Marraskuussa, joten katsotaan nyt mitä tässä elämä eteen heittää (ja kestääkö nilkat & akillekset mukana).

Ensi vuosi starttaa Lapin maisemissa akkuja lataillen. Tänään klousasin juoksuvuoden täällä Ylläksen maisemissa 21,2km lenkuralla. Huomenna siirrytään Leville viikoksi :)

Kiitokset kaikille (molemmille) lukijoilleni vuoden aikana. Tänä vuonna taisin kirjoitella vähemmän tänne kuin ikinä, mutta korjataan sitä taas ensi vuonna :)

Olihan vuosi. Ja näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saat kommentoida ja kysyä ihan mitä vaan, vastaan niihin ihan mitä vaan....