tiistai 13. toukokuuta 2014

Nilkkalukko ja kuinka pidän nilkkani auki.

No niin, vihdoinkin sain kuvattua jo kuukausia jokapäiväiseen ohjelmaani kuuluvat nilkkajumppaliikkeet ihan videolle asti. Tämä on ollut vakaa tarkoitus jo pidemmän aikaa, mutta on ollut jotenkin niin vaikeeta saada kuvattua ne. No onneksi tänään sain sen tehtyä ja tässä tulee :)

Ongelmanahan mulla on ollut lukkoon menevät nilkat. Varsinkin lukkoon menevä "tukijalka", eli oikea nilkkani. Lähinnä ylempi ja alempi nilkkanivel ovat eniten lukkoon menevää sorttia, mutta kyllä sieltä jalakaterästäkin on useita lukkotiloja joskus löytynyt.

Alla fyssarini J. Kankaalta saadut muutamat nilkan liikkuvuutta lisäävät ja lukkotiloista poispitävät treenit ja niiden lisäksi yksi nilkan ja pohkeen toimintaa vahvistava liike. Näitä on nyt pumpattu viimeiset viikot ja alussa oli samoja liikkeitä ilman kehon painoa päällä..

Liike nro 1

Tässä liikkeessä on tärkeintä, että liikkeen aikana ei mikään nilkan etuosan jänteistä ja/tai lihaksistosta aktivoidu, vaan liike on sujuvaa ja luonnollista. Aluksi voi laittaa sormen nilkan etuosan päälle ja kokeilla, että mikään ei siellä aktivoidu (pullahda ylöspäin). Liikettä ei saa runtata ns. loppuun asti, vaan ainoastaan siihen asti, kun nilkkaa alkaa ottamaan vastaan. Tämän toistan 3 x 15-20 kertaa.


Liike nro 2

Toisessa liikkeessä on käytännössä sama funktio kuin ensimmäisessäkin, mutta nyt päällä on koko kropan paino ja liike annetaan mennä ns. loppuun asti. Eli säären annetaan tippua maksimiasentoon alas mennessään. Tässäkään liikkeesä ei nilkan etuosan lihakset ja/tai jänteet saa aktivoitua. Myös tämän toista 3 x 15-20 kertaa.


Liike nro 3

Tämä liike on nilkkaa vahvistava liike. Kun tämä alkaa sujumaan, niin on aika alkaa ajattelemaan ja jopa kokeilemaan juoksua :) Tätä liikettä olen tehnyt nyt parisen viikkoa ja tällä hetkellä pystyn tekemään liikkeen jo hyvin. Tämän teen 3 x 10 kertaa. Tämän lisäksi olen tehnyt molempien jalkojen päkiöille nousuja muutamat sarjat. Tässä liikkeessä tärkeää on aktivoida jalkaterät (heti videon alussa) ja saada päkiän reunoille hyvät tukipisteet (tämä asento olisi tärkeää saada pidettyä harjoitettavassa jalassa koko sarjan ajan). Myöskin painon siirron jälkeen harjoitettava nilkka ei saa pettää milliäkään alaspäin ja alastulon on oltava rauhallinen, jopa hidas. Tätä videota katsellessa joissakin suorituksissa nilkka ihan selkeästi vielä pettää (ei hyvä juttu).

Eli semmoisia jumppaohjeita tällä kertaa :) Toivottavasti tästä on hyötyä jollekin joskus. Itselleni ainakin, kun seuraavan kerran painin samojen ongelmien kanssa... Nämä likkeet tosin tulevat varmuudella jäämään treeniohjelmaani, joten ehkä mä nää muistan kun joka lenkkiä ennen nämä toistan ;)

Torstaiaamuna sitten sille kokeilulenkille :) #kestää #eikestä #kestää #eikestä #kestääKÖ? No se selvinnee torstaina...2 kommenttia:

  1. En tiedä miten löytäisin tän kaltaista kärsivällisyyttä. On hienoa nähdä että oot kuntoutunut ja oot löytännyt vaihtoehto juttuja juoksemiselle! Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitti. Jos kunto ei ole kehittynyt, niin henkisellä puolella tää tauko on tehnyt ihmeitä! Ei paljoa pikkuvaivat enään haittaa ja osaa olla ainakin onnellinen kun pääsee taas juoksemaan. Ja myös erilaisten lajien löytyminen on iso juttu myös!! Maantiefillarointi on mahtavaa ja onneksi löysin moisen lajin!

      Poista

Saat kommentoida ja kysyä ihan mitä vaan, vastaan niihin ihan mitä vaan....