keskiviikko 28. marraskuuta 2018

San Sebastian Marathon - Kisaraportti

No niin, pääseenhän sitä kirjoittelemaan sitä ainoaa ja oikeaa kisaraporttia, nimittäin MARATON raporttia! Edellisestä onkin kulunut aikalailla tasan kaksi vuotta... ja aika lähellä oli ettei tätäkään raporttia olisi tarvinnut kirjoitella.

Tämä vuosihan on ollut aikamoista vuoristorataa juoksuharratuksen parissa. On ollut hyvää kulkua talvella/keväällä (esim 1.16.xx alimittainen puolikas Vierumäellä huhtikuussa), sen jälkeinen "ei kulje mihinkään" vaihetta alkukesästä, vähän ylikunnon tai ylirasitustilan oireita loppukesästä, solisluun murtumaa juuri ennen Berliiniä ja viimeisimpänä nilkan ympäri pyöriminen tasan 5 päivää ennen San Sebastianin maratonia..

Solisluun murtuman jälkeinen aika kuitenkin antoi uskoa tulevaan, sen verran hyvin upposi treenit ennen San Sebastiania, että ehkä tästä vielä joskus jotain tulee :)

Mutta sitten siihen Maratoniin! Tämän syksyn Runner's High:n maratonmatka suuntautui siis kuvankauniiseen pikkukaupunkiin Pohjois-Espanajassa, Baskimaassa sijaitsevaan San Sebastianiin.

Matka starttasi perjantaina aamulennolla Munchenin kautta Bilbaoon, josta sitten bussilla San Sebastianiin.

Perjantaina Salosen Tuomo teippaili nilkkaan hienot ja värikkäät nestettä ja turvotusta poistavat kineesioteipit muutamalla nilkkaa tukevalla urheiluteipin palalla höystettynä. Nilkka tuntui sen verran "hyvälle", että päätin osallistua illan shake out runille muiden RH:n juoksijoiden kanssa. Käytiin rantabulevardilla tulevaa reittiä tapilemassa. Otin siinä samalla siis ensimmäiset hölkkäaskeleet tiistain nilkan pyörähdyksen jälkeen. Nilkka ei siitä itseensä ottanut ja päätin vielä la aamulla käydä kokeilemassa ihan juoksuakin ennen kuin päättäisin sunnuntain kisaan starttaamisesta..

Salosen bravuurit nilkkaan
Lauantaiaamulla kävin juoksemassa 30min kevyen + 2km "kisavauhtista" + Loppuhölkät (sisältäen muutaman vedon) Nilkka tuntui yllättävän hyvältä ja päätin että starttaan sunnuntain kisaan ja juoksen sen rennon reippaalla alulla ja katson sitten miltä nilkka tuntuu matkan varrella.. 

Lauantaiaamun lenkiltä räpsäisty foto...
Lauantai-illalla Tuomo vielä vaihtoi teipit uusiin ja olin "valmis" sunnuntaiaamun kisaan.

Sunnuntaina aikainen herätys, aamupuurot & Yerba Matet naamaan ja kävellen starttialueelle. Alkuverkaksi hölkkää muutamalla vedolla höystettynä olin edelleen "valmis" viivalle.

Kympin kisa starttasi 15min ennen maraa ja puolimaratonia, joten Aki, Tuomo, Matt ja muut RH:n kympin juoksijat pääsivät irti ennen muita..

Maraton ja puolimaraton starttasi klo 09:00 ja starttikarsinaan pääsi hyppäämään helposti n. 5min ennen starttia. Hyppäsin aidan yli seurakaveri-Ragnarin viereen ja odottelin starttia siinä 10-15m Eliitin takana.

Juoksu lähti liikkeelle ja paljon pelätty kova tuuli ja sade loisti poissaolollaan alussa. Nilkka tuntui normaalilta ja vauhti sopivalta. En tsekkaillut väliaikoja koko kisan aikana muuten, kuin 5km välein, kun otin manuaalisen lapin vasemman käden Suuntoon. Oikean käden Suunto S9 sai nakutella autolappeja jokaisen kilsan välein, mutta kertaakaan en noita matkan aikana tsekaillut..

Ensimmäisen vitosen väliaika oli 19.10 (3.50/km) ja juoksu tuntui todella helpolta ja sopivalta vauhdilta myös nilkalle. Jatkoin samaan tahtiin myös seuraavan vitosen (18.57 (3.47/km)) ja kympin väliaka siis 38.07 ja vauhti tuntui sopivalta edelleen.

Alkumatkasta ei nilkkaa vielä särkenyt, paljoa ;)
Kympin kohdilla alkoi varmaankin satelemaan myös ensimmäisiä tippoja taivaalta ja tuli jopa hieman kylmäkin jossain vaiheessa. Kolmas ja neljäs 5km splitti tuli myös melko tasaisesti (19.16 & 19.09) ja oltiin taas lähtöalueella takaisin (maratonin reitti oli siis 2 x puolikkaan kierros) Siihen asti ympärillä oli paljon samaatahtia juoksevia kavereita, mutta suurin osa heistä kurvasi puolivälissä stadionille ja puolimaran maaliin. Joten puolikkaan jälkeen juoksuseuraa ei ollutkaan niin paljoa saatavilla kuin ennen sitä oli ollut. Puolimaratonin väliaika oli 1.20.48 ja nilkassa alkoi olla jo kipua ihan riittävästi.

Puolivälin paikkeilla ja sen jälkeen sade vaan yltyi ja jossain kohdissa reittiä satoi jo ihan kunnolla ja kylmän tunne vaan lisääntyi. Välillä olin aivan jäässä! Mutta paistoi siellä silloin tällöin aurinkokin ja tuuli ei ollut missään vaiheessa mikään este hyville ajoille. Viides 5k splitti 19.02 (3.48/km).

Puolivälin jälkeen nilkkaa alkoi siis särkemään ja samalla vauhti vähän tippui. En vaan nähnyt järkeväksi lähteä hampaat irvessä samaa vauhtia ylläpitämään tai jopa kiristämään ja lähteä jopa ennätystä hakemaan toisella puoliskolla.. Kuudes vitonen kulkikin sitten jo enään 19.37 (3.55/km) ja sitä seuraava (30-35k) 19.49 (3.58/km)

Nilkkaa särki ja takataskussa ollut kympin seteli taisi poltella jopa pienen palovamman alaselkään ;) Tuomo tuosta varoittelikin jo lauantaina, mutta varmuuden vuoksi päätin setelin mukaan silti ottaa... Mutta siellä jossain puolimaratonin jälkeen päätin, että niin kauan kun pystyn jalalla astumaan "normaalisti", eikä tarvitse kävellä tai ontua, juoksen maaliin sitä vauhtia kun parhaalta tuntuu.

Loppumatkasta ei enään kieltä näkynyt... :)
Tämä "parhaalta tuntuu" vauhti hiipui maalia kohti ja syke pysyi todella maltillisella tasolla tästä johtuen. 35-40k splitti lipsahti jo yli 20min, ollen 20.15 (4.03/km). Iso osa 10km ja puolikkaan juosseita RH:n juoksijoita oli 39km kohdilla kannustamassa ja antamssa juomaa. Otin siinä viimeisen geelin naamaan ja lähdin rannasta laskettelemaan kohti maalia ihan hyvissä voimissa, joskin nilkka oli jo todella kipeä.

Viimeiset 2km ja 195m pääsin taas alle 4min/km vauhtia ja stadionilla ei koutsin sanojen mukaan saanut hävitä kenellekkään! Sen pystyin pitämään, joskin hävisin kaikille jo ennen stadionia :D Maaliin saavuin kisakellon näyttäessä tasan 2.44.00. Se on juoksijan "urani" toiseksi paras aika kuitenkin ja fiilis maalissa oli lähes yhtä hyvä kuin edellisilläkin kerroilla.

Kisa sujui siis vähän laskevana vauhdillisesti, mutta kipukäyrän sain pidettyä hyvinkin lineaarisesti nousevana :) Kisan puolikkaat tulivat 1.20.48 ja 1.23.12, joten toinen puolikas oli 2min 24sek hitaampi kuin ensimmäinen, joka taas on melkein minuutin parempi kuin mitä 2014 Berliinissä tai 2016 Valenciassa oli ollut..

Ihan ok juoksukapunki tuo San Sebastian :)
Tulipahan siis juostua Maraton tänäkin parillisena vuonna. Ensi vuonna olisi tarkoitus rikkoa parittomien vuosien kirous, mutta katsellaan sitä sitten ensi vuoden puolella. Ainakin pyrin olemaan loukkaantumatta 10-5 päivää ennen kisaa ;)

Nyt olisi tarkoitus palautella rauhassa ja sitten ensi vuoden puolella alkaa suunnittelemaan ja treenailemaan ensi vuoden haasteita kohti.. Niistä lisää sitten kun jalat ja kroppa palautuneet ja treenit rullailee taas normaalisti..

Tässä vielä linkki Movescountin Moveen ja alla vielä raportissakin mainitut 5km manuaaliset splitit:

19'10.3 // 3.50/km avgHR 142 //avgW 306
18'57.1 // 3.47/km avgHR 146 //avgW 304
19'16.6 // 3.51/km avgHR 147 //avgW 300
19'09.0 // 3.50/km avgHR 151 //avgW 301
19'02.8 // 3.48/km avgHR 153 //avgW 301
19'36.9 // 3.55/km avgHR 152 //avgW 299
19'48.9 // 3.58/km avgHR 151 //avgW 294
20'14.8 // 4.03/km avgHR 151 //avgW 288
08'46.2 // 3.59/km avgHR 154 //avgW 291

Loppuaika: 2:44'00.0
1. puolikas 1:20:48
2. puolikas 1:23:12
    --> +2:24 positiivinen splitti

avg pace: 3.53,2/km
avg HR: 150bpm
avg Power: 299w
avg Cadence: 179spm

Kisan jälkeen oli vuorossa se reissun raskain osuus, nimittäin Afterrunit :) Jaksoin raskaan päivän päätteeksi sinne puolilleöin ja sitten oli pakko lähteä suunnitamaan kohti hotellia :) Ensi vuonna sitten Afteritkin päätyyn asti, kuten maratonkin ;)

Afterrunit alkoi 3,5h "lounaalla"

1 kommentti:

  1. Hyvä, Mikko! Hyvin klaarattu ja voimat jaettu. 👍💪
    Tuosta on mukava lähtä talvea kohden.
    Terveyttä!

    VastaaPoista

Saat kommentoida ja kysyä ihan mitä vaan, vastaan niihin ihan mitä vaan....