keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Rautakuuri??

Pari viime viikkoa on tuntunut yllättävän raskaalta vähänkään räväkämpi juoksu.. kevyet lenkit menee ihan ok, mutta VK ja vetskukisojen maksimivauhdit ovat tökkineet.. Syyksi epäilen veren alhaista hemoglobiinia ja/tai rautavarastoja, jotka minulla on luontaisesti melko alhaiset.

Keväällä 2011, ennen Milanon maratonia, minulla todettiin jopa hälyyttävän alhaiset rautavarastot ja olen sen jälkeen syönytkin rautaa kuuriluontoisesti aina silloin tällöin. Tuolta keväältä on myös aneeMikkojen ennätys 03.03,03 ;)

Nyt tuntuisi taas siltä, että olisi siis kuurin paikka, mutta kävin silti varmistamassa asian tänään aamulla verikokeilla. Tuloksia odotellessa ajattelin jo varmuuden vuoksi popsia muutaman rautapillerin C-vitamiinilla höystettynä, jotta olen jo pitkällä kun tulokset tulee :)

Ja jos kyse ei ole hemoglobiinista tai rautavarastoista, niin sitten pitää tutkia muitakin vaihtoehtoja.. mutta toivon ja uskon että kyse olisi tuosta vanhasta ja helpohkosti korjattavasta vaivasta...

Mutta palaillaan asiaan kun tuloksia verikokeista saapuu.. Aktiaan olen lauantaina ajatellut silti lähteä pyristelemään :) Keli on jälleen kerran haastava, mutta antaa olla :)

PS. Ajattelin kokeilla tällä kertaa tätä tuotetta. "Rankassa valmennuksessa hevonen on huippu-urheilija, jonka raudan saannista tulee huolehtia, jotta hevonen ei kärsisi anemiasta ja suorituskyky saadaan huippuunsa"
--> pakko olla hyvä tuote ;)

11 kommenttia:

 1. Toivotaan että selviää syy painavaan askeleeseen. Ootko mittaillu ortostaattista sykettä ? Ylirasitus ?

  Mulla pyörii Hb kanssa 125-135 koko ajan. Oon ollu kohta kolme vuotta rautakuurilla. Ei auta rauta, mutta tuskin haittaakaan on kun ei tuu juuri lihaa syötyä.

  Tsemppiä !

  VastaaPoista
 2. Suosittelen miettimään, mikä aiheuttaa tuota heikkoa hemoglobiinia eikä vain aina automaattisesti vetää rautakuuria. Tämä erityisesti siis edelliselle kommentoijalle vinkiksi. Kova juoksuharjoittelu toki vaikuttaa ja monella juoksijalla onkin aika alhainen hemoglobiini, mutta omien kokemusten perusteella tähän voi vaikuttaa ruokavaliollakin yhtä hyvin kuin rautapillereitä popsimalla. Netistä löytyy paljon asiaa tästä ja kannattaa kokeilla, mikä toimii parhaiten itselle. Keinoja on esim. maitotuotteiden ja lihapitoisten ruokien syöminen eri aterioilla, c-vitamiinipitoisten kasvisten, marjojen tai vihannesten syöminen lihan kanssa, mikä edesauttaa raudan imeytymistä. Samoin kannattaa vaihtaa kaikki höttöviljat täysjyvään, koska esim. tavallisesta pastasta tai vehnäleivästä ei juuri mitään ravintoaineita saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä vinkkejä.
   Mulla rautavarastot edellisessä mittauksessa viitearvossa (S-TfR = 1,2mg/l) vaikka Hb olikin n.130 tasolla. Taitaa olla niin että vain epolla sais hemoglobiinin nousuun.

   Mutta näillä mennään mitä on annettu. Eikä antaja oo talonmies.

   Poista
 3. Vastaanpas teille molemmille ja kaikkiin viesteihin tällä yhdellä vastauksella :)

  Joo, olen mittaillut tuota ortostaattista sykettä, seuraillut leposykettä ja ns. "lenkiilelähtösykettä" jonka olen bongannut sinun sivuiltasi muta :)

  Ortostaattinen syke on n. 5 pykälää (siis ero makaamisen ja seisoskelun välillä 30sek nousun jälkeen), leposyke siellä 34-36 välillä ja lenkillelähtösyke 52-55.. Eli noi ei ainakaan ylirasitukseen viittaisi.. mutta katellaan tosiaan noi verikokeet eka.

  Ja sitten tuohon ruokavalioon! Syön mahdollisen monipuolisesti, lihaa aina kun on saatavilla ja maitotuotteitakin ainoastaan aamuisin ja iltaisin rahkan ja jogurtin merkeissä. Toki välillä on kermaa liharuoassa ja sehän vaikuttaa, mutta kasviksia ja salaattia syön aina sen puolilautasta...

  Suurin syy tuohon hemoglobiiniin on juuri nuo välillä jopa 3 kertaa päivässä tehdyt treenit!! Ne syö sitä ihan selvästi ja onhan noita tutkimustuloksia siitä, miten varsinkin juoksu "murskaa" niitä punasoluja aina joka askeleella, joten ehkä tuo rautalisä jokapäiväisen monipuolisen ruokavalion päälle on vaan se juttu..

  Harmittaa jos olen saanut "pilattua" hyvän treenikauden sillä, että en ole syönyt rautaa :/ Toivotaan, että näin ei ole ja vauhti tulee sieltä nopeesti ylös... JOS siis kyse tuosta mitä epäilen...

  VastaaPoista
 4. Monipuolinen ruokavalio ja tasapainoinen harjoittelu, eli rasituksen ja levon suhde kunnossa, siinä varmasti tärkeämmät asiat. Omalla kohdallani toimivin rautavalmiste on maltofer (purutabletti) 130->155 kahdessa viikossa (-03) ja kyllä se lenkillä huomasikin! Viimevuosina HB pyörinyt 160-173 haarukassa, joten lisärautaa ei ole tarvinnut käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta :)

   Sehän se varmasti on tärkeintä kaikessa, siis tuo levon ja rasituksen suhde.

   Itse olen käyttänyt Obsidan rautaa + C-vitamiinia ja sillä se nousi kanssa viimeksi melko nopeesti. Toivotaan että tälläkin kertaa. Mutta edelleen, ei ole vielä tiedossa noita veriarvoja, joten tämähän on vasta jossittelua ;)

   Poista
 5. Onko Aki laittanut sut reenaa kolme kertaa päivään? :O Apua!
  Mullakin on noita hemoglobiini ongelmia, joudun syömään rautaa melkeinpä koko ajan, vaikka ruokavalio olisi ns. kohdillaan. Mutta onneks toi on asia, jolle on helppo tehdä jotain..

  -saara-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole laittanut, vielä... ;)

   Taitaa olla melko yleistä meillä vähänkään enemmän treenaavilla.. Saisihan tuota varmasti katsottua ruokavaliotakin paremmaksi, mutta se menee niin korkeaksi matematiikaksi, kun ton kanssa kannattaa syödä tätä, ja tätä pitää syödä joka päivä, mutta ei missään nimessä tämän toisen todella tärkeän tuotteen kanssa.. ja sitten kannattaa syödä paljon myös näitä, mutta toisaalta se heikentää sitä ja myös vähän tätä ja vatsa saattaa ärtyä, ja sitten... ;)

   Poista
 6. Tiedän tunteen!
  Joo, siis saman huomasin itse et alkoi mennä elämä liian hankalaksi niin totesin, että säännölliset rautakuurit niin homma pysyy hoidossa. Ei tarvi joka kerta miettiä ettei maitotuotteita lounaalla, ja aina jotain C-vitaaminia raudan kanssa. Huoh.

  -saara-

  VastaaPoista
 7. Ruokavalio - lepo/treeni -suhde. Toi paketti kuntoon, niin voi varmaan rautakuurit unohtaa. Itse en ole kahteen vuoteen syönyt rautaa, koska totesin, että hemoglobiinit ovat ihan tarpeeks hyvät. Höttöviljat vois ja punasta lihaa ja verilettuja ohjelmaan. Terveisin, Pullatyttö, tuleva PT 154 :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti näin on.

   Höttöviljaa tulee syötyä tosi vähän, lihaa paljon ja verilettuja ei ollenkaan :)

   Joten verta + unta ja rautakuurit voi unohtaa :)

   Poista

Saat kommentoida ja kysyä ihan mitä vaan, vastaan niihin ihan mitä vaan....