maanantai 15. lokakuuta 2012

Kisaraportti: Vantaan Maraton 2012

No niin, nyt kun muksujen kanssa on ulkoiltu & leikitty ja urheilijahieroja-vaimon palauttava hieronta on suoriettu, niin on aika kirjoitella kisaraporttia tämän päivän taipaleesta, joka oli tänään varsin kaksijakoinen!!

Alkuverkkaa vedettiin pienellä porukalla (mukana Pasi ja Pasin kaveri) n. kolmisen kilometriä ja fiilis oli varsin mallikas!! Juoksu oli kevyttä ja vatsa oli tuttuun tapaan rauhoittunut pienien ongelmien jälkeen, kiitos Imodium+:n!! Alkuverkan aikana päätin heittää vielä pitkähihaisen aluspaidan tavaroiden säilytykseen, koska aurinko paistoi ja tuuli oli tyyntä. Lähdin siis kisaan lyhyissä housuissa ja paidassa. Tämä osoittautui kisan aikana oikein hyväksi ratkaisuksi!!

Lähtö, meikäläinen jossain rivissa 17 tai 18...
Paukusta matkaan ja eka kilsa totutusti ylikovaa ja väliaika siellä 3:40 hujakoilla, no siitä pieni ja hallittu vauhdin tiputus, mutta ensimmäinen vitosen väliaika oli silti 19:23 (3:53/km). Joka oli sekin melko kovaa alkuvauhtia tavoitteeseen nähden, eli sinne 3:57-3:59/km vauhteihin. Kisan alusta asti pieneen juoksuporukkaamme kuului Juha Lehtikuja ja Tapio Talvitie. Myös joitain naisia porukassamme oli, mutta heitä en tuntenut nimeltä.

Minä, Juha ja Tapio Viertolan kohdilla
No, vaikka vauhti olikin ylikovaa, niin syke kuitenkin pysyi hyvin kurissa ja olin selkeästi alemmalla tasolla sykkeiden osalta kuin esim. keväällä Köpiksessä. Lisäksi hengitys kulki kevyesti ja juoksukin lähes yhtä kevyen oloisesti, joten päätin antaa vauhdin pysyä samana. 5-10 km kulkikin aikaan 19:39 (3:56/km), joten melko tasaisena tuo pysyikin.

Sitten pätkät 10-15km ja 15-20 km kulki aikoihin 19:32 (3:54/km) ja 19:39 (3:56/km) ja puolimatkaan tultiinkin ajassa 1:22:33 (3:55/km), joka jäi n. kuukausi sitten Kaisaniemessä juoksemastani puolikkaan ennätyksestä komeat 20 sekuntia, joten ylivauhti oli reilua :)

20-25 km pätkällä kilsajat pysyivät edelleen hyvällä tasolla. Vitosen väliajan tällä pätkällä ollessa 19:46 (3:57/km). Juoksu tuntui kevyeltä edelleen, joten valikoituneella vauhdilla jatkettiin eteenpäin..

Sitten välillä 25-30km kilometriajat heikkenivätkin ekaa kertaa alle 4:00/km vauhdin, vitosen väliajan ollessa 20:05 (4:01/km). Tässä vaiheessa pohkeissa alkoivat tuntumaan ensimmäiset krampin tuntemukset ja päätin ottaa suolatabletin neljännelle kierrokselle lähdettäessä.. Kilsavauhdit olivat siis hiipumaan päin ja jaloissa krampin tunteita, EI KIVA. Tässä vaiheessa juoksimme edelleen Juhan kanssa kahden, mutta muista ei ollut enään tietoa, Tapiokin oli ehkä hieman jäänyt, joten kahdestaan matkaa taitettiin!!
Juhan kanssa edelleen, molemmilla ehkä hieman painaa jo?
No matkaa oli siis vielä kierros jäljellä ja tässä vaiheessa ajattelin, että jossain vaiheessa on pakko heittää kävelyksi, ekaa kertaa, lyhyen maratonurani aikana!! Sinnittelin kuitenkin 2. viimeiselle juottopisteelle, jossa otin toisen suolatabletin, koska krampin tunteita oli pohkeissa edelleen.. 35 km väliaikaa en saanut otetuksi (meni jostain syystä ihan ohi koko km-tolppa, joten tässä vaiheessa on saatavilla ainoastaan 30-40 km:n välinen väliaika, joka oli sitten jo 41:35, joten kilsavauhti oli tippunut jo 4:10/km!! 

Vikalla juomapisteellä otin vielä kolmannenkin suolatabun, joka sitten alkoi helpottamaan pohkeiden kramppi tilat ja pystyinkin juoksemaan vikat kilsat jopa ihan normaalin tuntuisesti.. Juha oli joutunut hieman himmaamaan myös vauhtiaan, jopa hieman radikaalimmin kuin minä, joten loppumatkan taivalsin lähes yksin, tai siis tuli selkä edellä vastaan muutamia 3. kierroksella olevia kavereita ja takaa tuli ohi myös loppukiriin äityneitä raastajia!!

Pätkä 40km - Maali, tuli juostua viimeisillä voimilla aikaan 9:15, joten vaikka krampit tunteet hieman hellittivät, niin vauhti tippui lopussa sinne 4:13/km:iin, joten loppuajaksi tuli tuo 2:48:54 (4:00/km). Maalissa ristiriitaiset tunteet, tulihan sitä juostua kuitenkin uusi PB, mutta toisaalta iso harmitus tuosta lähes totaalisesta sipahtamisesta!! Mutta tällä hetkellä tätä raporttia kirjoittaessa, fiilis on kuitenkin jo paljon enemmän positiivisempi ja olen enemmän kuin tyytyväinen mun uuteen, hienoon omaan ennätykseeni! Täytyy muistaa kuitenkin reaaliteetit ja en olisi ikinä uskonut syksyllä 2010, juuri ensimmäisen maratonini aikaan 3:18 juosseena, että juoksisin jo kahden vuoden päästä 2:48:54...
Tämä kuvaa hyvin noita ekoja fiiliksiä kisan jälkeen. Ihan OK, mutta...
Datat itse kisasta vielä alla:
Sijoitus: kokonaiskisan 32. (ei SM-maratoonareiden 3.)
Aika: 2:48:54 (4:00/km)
Syke avg 161
Puolikkaat: 1.) 1:22:33 (3:55/km) & 2.) 1:26:13 (4:05/km)
0-5km        19:23.3 & avg 158
5-10km      19:39.4 & avg 160
10-15km    19:32.6 & avg 159
15-20km    19:39.5 & avg 161
20-25km    19:46.1 & avg 161
25-30km    20:04.9 & avg 163
30-40km    41:34.5 & avg 163
40-42,2km 09:14.7 & avg 164

Projekti "77seconds off" onnistui siis mainiosti ja itse asiassa Projektin lopputulos oli "142 seconds off" (2:51:16 --> 2:48:54). Uutta projetia ei ole vielä tiedossa.. Pitää ensin palautella nämä kivut pois ja sitten syksyn aikana alkaa suunnittelemaan kautta 2013. Varmaa siinä on ainoastaan Berliinin 40-v juhlamaraton, joka juostaan muutes sattumoisin ensi syksynä MIKON PÄIVÄNÄ, eli 29.9.2013 ;)

Koko viikonloppu oli kaikenkaikkiaan aivan mahtava!! Lauantaina mielenkiintoinen seminaari aiheena "Suomalainen kestävyysjuoksu ennen ja nyt". Tilaisuudessa monia mielenkiintoisia puheenvuoroja ja esityksiä!! Lisäksi sain tutustua moneen uuteen juoksunystävään ja samanhenkiseen kaveriin, sekä jutella muutamien vanhojen tuttujenkin kanssa!! Näistä muutamia luetellakseni: Moguli, Sanna, Pasi, Talvitien Tapio, Lehtikujan Juha, Minni, Muta, Nummelan Aki, sekä Rikhart. Erikseen täytyy vielä mainita yksi mukava juttutuokio Alex Stubbin kanssa!! Hänen mukavat kommenttinsa jäivät mieleeni ja muistan ne varmasti vielä pitkään!! Siinä on upea mies ja aina aikaa kaikille ja kaikelle!! Siihen olisi jokaisen hyvä pyrkiä... Eli siis takana on mahtava ja juoksun täyteinen viikonloppu ja juuri tämän takia juoksu on niin hienoa ja sitä on mukava harrastaa!!!

Erityiskiitokset kaikille minua matkan aikana kannustaneille! Etenkin Ellu, Jimi, Faija, appivanhemmat, Lehtikujan Riikka, Jatkolan Antti polkupyörineen, Närväsen Juha ja Tokolan pariskunta ansaitsevat erityiskiitokset!! KIITOS teille, ilman teitä krampit olisivat varmasti olleet pahempia ;) Kiitokset myös Faijalle hienoista kuvista!! Ilman niitä tämä raportti ei olisi näin värikäs :)

Loppuun vielä muutamia kuvia kisan varrelta..

Meikäläisen ykkösfanit, Ellu ja Jimi <3

Kisan ylivoimaisen voittajan L.Koririn tyylinäyte

Kissa ja hiiri leikkiä ála Nissinen & Nummela

Nummela maalissa upean debyyttimaran jälkeen!! Paras suomalainen!!

Naisten voittajan Johanna Kykyrin tyylinäyte komeasta maaliintulosta

Naisten kisan 4. Veera Vainio.
19-v Veeralle vasta uran 2. maraton ja aika 2:52:34!!
Rio 2016 calling?
 
 

4 kommenttia:

 1. Onnittelut uudelle kymmenminuuttiluvulle pääsystä ja B-luokan tuloksesta! Kovat harjoituksesi olivat niin vakuuttavia että oli lähes itsestään selvää että ennätyksestä lähtee enemmän kuin 77 sekuntia pois. Itseasiassa kiihtyvävauhtiset harjoituksesi, joissa juoksit lopussa hyvin pitkään reilua ylivauhtia, vaikuttivat mielestäni vähän turhankin kovilta. Toisaalta se kertoo siitä että potentiaalia on viilata edelleen minuutteja pois, mutta tuollainen harjoitus on niin kuormittava että sen jälkeen tarvitaan reilusti palautumisaikaa. Seuraavaa projektia varten suosittelisin selkeämpää kovien ja kevyiden viikkojen rytmitystä, esim. niin että 2-3 kovaa viikkoa seuraa aina selvästi kevyempi viikko.

  Berliinissä nähdään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En tajunnutkaan, että mähän voin päivittää nyt mun blogin otsikkoakain "B-luokan maratoonari..." :)

   Joo, tossa Bakkenin ohjelmassa on noi kovat viikot - kevyet viikot rytmitys hieman erilainen, kun ns. perinteisissä. Se perustuu kai Italialaiseen rytmitykseen, mitä nyt sitten ikinä tarkoittaakaan. Ja kyllä, siinä on myös todella kovia treenejä, jotka ovat nimetty "Marathon Key Session" -nimisiksi..

   Olisi mukava joskus toisaalta kokeilla jotain tuollaista 2 viikkoa kovaa - 1 kevyttä rytmitystä, mutta siihen mä tarvitsisin jonkun tekemään mulle valmiin ohjelman, mitä mä sitten toteuttaisin, koska toi suunnittelu ei ole oikein mun juttu...ainakaan vielä.

   Täytyypäs tässä alkaa miettimään tuota kevätmaratonin kohdetta ja ajankohtaa, kun toi syksy ja Berliini on jo varma...

   Poista
 2. Kommentoidaas tännekin kun itse asiassa "löysin" muiden juoksijoiden blogien kautta vasta palstasa tänä syksynä.

  Upea juoksu, onnittelut! Kyllä tältä pohjalta kelpaa lähteä tulevia projekteja rakentamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista!!

   Ja mukavaa, että blogini saa koko ajan uusia lukijoita ja seuraajia :)

   Sun blogi on myös täällä seurannassa..

   Poista

Saat kommentoida ja kysyä ihan mitä vaan, vastaan niihin ihan mitä vaan....