tiistai 29. marraskuuta 2016

Valencian jälkipuinnit ja ylimenokausi

Valencian Maratonista on kulunut jo 9 vuorokautta! Omaa juoksua, sitä edeltävää harjoittelua ja vähän koko vuottakin on ehtinyt tässä nyt arjen ohessa pureksimaan ja analysoimaan. Ajattelin kirjoitella niitä nyt vähän tännekin blogin puolellekin ylös, jotta joskus voi sitten palata fiiliksiin ja hakea tietoa jos sitä tarvitsee :)

Mietteliäänä päivää ennen kisaa..
Kuva: Timo Alatalkkari
Harjoituksellisestihan tuo #RHvamosValencia projekti meni lähes täydellisesti! Pieni monttuhan siellä Halloween Runin 10km kisan kohdilla oli (johtuen härkäviikoista), mutta viimeisten viikkojen hyvin sujunut keventely rapsakoine hallitreeneineen teki onneksi tehtävänsä ja pääsin valmiin tuntuisena viivalle Epsanjassa!

Toinen seikka, joka "ajoi" minut ennätykseen on varmasti ollut alhainen kisapaino. En tiedä kuinka moni muistaa, mutta viime syksyllä kun akillekseni meni, niin painoni lähti tasaiseen 1kg/vk tahtiin ja piikkasi 28.12.2015, jolloin painoin tasan 82,9kg!!! Nyt kisaa edeltävänä keskiviikkoaamuna kun aloin tankkaamaan, niin vaaka näytti 69,2kg. Ennen Berliinin kisaa 2014 se oli samaisena keskiviikkoaamuna 73kg (ja nousi muuten tankkauksessa KOLME kiloa!!!)

En ole siitä varmaankaan täällä blogin puolella kovinkaan kovaan ääneen maininnut, mutta olen ollut vegetaristi tammikuusta alkaen. Syön edelleen silloin tällöin mm. juustoa ja kananmunia ja jos jossain ruuassa (esim duunissa) on maitotuotteita, niin sitäkin, mutta omatekemissä ruuissani en maitotuotteita ole käyttänyt. Myös gluteiinillisia tuotteita syön enään todella harvoin!

Olo on ollut aivan fantastinen koko vuoden ja paino on pysynyt käytännössä maaliskuusta asti täysin samana. Ennen se saattoi heitellä tosi paljon vuoden aikana, mutta tällä ruokavaliolla se pysyy stabiilina ja treeneistä palautuu tosi nopeasti. Proteiiniä syön varmasti yhtä paljon kuin ennenkin, sillä palkokasvit, pähkinät, siemenet, nyhtikset, soijat ja härkikset kuuluvat jokapäiväiseen ruokaani.

No se ruokavaliostani. Mutta silti muutama sana kisaa edeltäneestä tankkauksesta. Päätin toteuttaa sen sen suurempia muutoksia ruokavaliooni tekemättä. Söin gluteiinittomasti ja hiilareita riisillä ja quinoalla tankaten. Tämän lisäksi join North Forcen Extreme -juomaa ja Vitargon Carboloader drinksuja pitkin päivää. Minkäännäköistä pöhötystä eikä turvotusta tullut, vaikka hiilareita söin ihan yhtä paljon per painokilo kuin esim. ennen Berliiniä, jolloin paino tosiaan nousi yli 3 kg ja olo oli kuin Muumilla sen jälkeen. Myös ummetus oli melkoinen. Nyt vatsa toimi koko tankkauksen ajan ja olo oli koko ajan ns. normaali. Paino nousi varmaankin sen 1-1,5kg (ihan tarkkaa lukemaa en osaa sanoa, koska ei vaakaa mukana Valenciassa)

Joten olen ainakin löytänyt itselleni sopivan ruokavalion ja aioin pitää siitä kiinni myös jatkossa.

Sitten vähän vielä kisasta. Nyt kun juoksua on käynyt läpi uudelleen ja uudelleen ja on "analysoinut" Movescountin dataa ja muuta, niin vaikka se alku tuntui kuinka helpolta tahansa, niin olihan se varmasti liian rapsakka aloitus. Eka kymppi tuli 36.50, mikä on esim. 4sek nopeampi kuin Halloween Runin surullisen kuuluisa All In kymppi :D Olisi pitänyt vähän jarrutella enemmän, niin ehkä se olisi lopussa kantanut kovempaa. Tai sitten ei.

Jos jakaa Valencian maran kahteen osaan, niin puoliskot kulkivat 1.18.47 + 1.21.34 (+2.47). Eli ei totaalista katkeamista kuitenkaan. En ole tosin katkennut millään muullakaan maratonillani kokonaan, joten Valencian hyytyminen oli vastaavaa kuin 4:llä edellisellä marallani on ollut. Ehkä minä vielä joskus negatiiviseen splittiin pystyn, tai sitten en :)

Kävin läpi kaikki seitsemän maratoniani ja alla olevasta taulukosta voi tsekkailla kuinka aikaisemmat juoksut ovat menneet. Negatiivisen splitin olen onnistunut juoksemaan vain kahdesti. Heti ensimmäisellä maralla (2010) ja sitten ekalla kolmen tunnin alituksella Jyväskylässä (2011).

Maraton Aika 1. puolisko 2. puolisko erotus
Valencia 2016 2:40:21 1:18:47 1:21:34 +2.47
Berliini 2014 2:44:32 1:20:31 1:24:01 +3.30
Vantaa 2012 2:48:54 1:22:33 1:26:13 +3.40
Köpis 2012 2:51:16 1:24:23 1:26:53 +2.30
Jyväskylä 2011 2:57:12 1:29:19 1:27:53 -1.26
Milano 2011 3:03:03 1:30:52 1:32:11 +1.19
Espoo 2010 3:18:42 1:41:59 1:36:43 -5.16

Taulukosta voi myös nokkelimmat päätellä, että jokaisella maratonilla on PB parantunut, joten hauska nähdä milloin tulee se ensimmäinen taka-askel maratonurallani :) Alla oleva kuvaaja sen sijaan hieman valehtee, sillä X-akselin aika ei ole tasaisesti jakautunut, sillä 1/2 vuotta ja 2 vuotta näyttää hyvinkin samamittaiselta ;) saa sillä kuitenkin havainnoillistettua jotakin..

Maratonurani on ollut jyrkkää alamäkeä....
Jalkojen kestävyys on myös parantunut vuosien saatossa. Saattaa kyse olla myös määrän kasvusta edeltävinä kuukausina, mutta jalat olivat aivan uskomattoman vetreät jo heti seuraavana päivänä kisan jälkeen. Saattaa myös olla kehon painolla vaikutusta? Ainoa paikka joka otti itseensä oli oikea lonkka, mutta sekin meni ohi muutamassa päivässä. Myöskään yhtään rakkoa tai kipeää varpaan kynttä ei kisasta jäänyt. Nyt 9 päivää kisasta tuntuisi jo siltä, että olen palautunut kisasta ja treenaaminen voisi taas alkaa!

MUTTA ei ala vielä. Otan nyt kunnon Off-seasonin aka Ylimenokauden ja treenailen kevyesti, monipuolisesti ja silloin kun hyvältä tuntuu. Katsellaan ensi kauden tavoitteita ensin Coach-Nummelan kanssa yhdessä läpi ja aloitetaan tosi treeni sitten ensi vuoden puolella, ei ennen sitä. Edessä on myös perinteiset #RHjoulu pikkujoulut, jokasyksyiset #varjovarpajaiset ja paljon muita kissanristiäisiä, joten vedetään nämä juhlaviikot nyt alta poies ja palaillaan systemaattisen ja johonkin tähtäävän treenin pariin sitten alkuvuodesta 2017.

Ensi kaudesta on itsellä tällä hetkellä sellainen fiilis, että tuskin maratonia juoksen keväällä, vaan vasta syksyllä. Yksi vaihtoehto olisi vetää halli- ja kesä ratakaudet ja yrittää sitä kautta saada vähän enemmän vauhtireserviä koneeseen ja jalkoihin ja sitten syksyllä pistellä maratonia uusilla, nopeimmilla koivilla :) Berliinin maralle mulla on arpa vetämässä (selviää tällä viikolla) ja sittenhän on syksyllä myös #RHgoesXXXX reissu (kohde julkistetaan #RHjoulu'issa). Eli jommassa kummassa varmaankin se seuraava maraton ensi syksynä..

Loppukevennyksenä vielä ote Suomen miesten maratontilastoista tällä kaudella:





Tuohon väliin sitä taidetaan tippua :D Tosin Henaattorin Firenzessä juoksema kärkitulos tuolta tilastoista ainakin uupuu vielä, kuten siis meikäläisenkin tulos, mutta kai sitä vuodenvaihteessa nyt ainakin top35 ollaan :) Täytynee päivittää CV...

4 kommenttia:

  1. Pikkujuttu eikä varmaan teikäläisellä vaikuta mutta nyhtökaura ja härkis eivät ole gluteenittomia tuotteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkujuttu, koska ihan täysin gluteenittomalla tässä olla kuitenkaan :D

      Poista
  2. Onnea hienoista suorituksista! Olen seurannut projektiasi ja kahdettavaa treenaamisesi on ollut.
    Hienoa myös että olet löytänyt itsellesi hyvän ruokavalion. Voi olla että itsekin siirryn joskus kasvissyöjäksi, ihan puhtaasti eettisistä syistä. Aloitan tämän joulun kinkuttomuudella. Laitoin oheen pari lukemisen arvoista linkkiä jos joku tämän blogin perusteella ajattelee ruveta gluteenittomaksi(ilman keliakiaa) perehtymättä asiaan sen kummemmin.

    T: JuhaN



    http://www.pronutritionist.net/2015/05/viela-se-gluteeni-vaan-kummittelee/
    http://www.pronutritionist.net/2014/05/kertaus-fodmap-hiilihydraateista-gluteenista-ja-vatsavaivoista/

    VastaaPoista
  3. Matille:

    Nyhtökaura: Käyttämämme kaura saattaa sisältää <0.1% gluteenia

    Härkis: Härkiksen gluteenipitoisuus on analyysien mukaan alle 20 mg/kg. Härkis on siis käytännössä gluteeniton, vaikka se sisältää ohramallasuutetta ja vaikka osaa raaka-aineista käsitellään tiloissa, joissa käsitellään myös kotimaisia viljoja. Ohramallasuute vaihdetaan pian viljattomaan vaihtoehtoon.

    VastaaPoista

Saat kommentoida ja kysyä ihan mitä vaan, vastaan niihin ihan mitä vaan....