tiistai 31. joulukuuta 2013

Blogi- ja treenivuosi 2013

Vedetäänpäs sitten tämä maraton vuosi yhteen. Vuodesta tuli siis maraton, vaikka tarkoituksena oli juosta kaksikin ulkomaan maraa ja ennätyksen piti olla jossain ihan uusissa lukemissa. No näin ei siis käynyt ja tässä tulee kuluneen vuoden varrelta tapahtumia...

Vuosi alkoi hyvissä merkeissä ja syksyn 2012 enkkamaran jälkeen treenit olivat kulkeneet todella hyvin. Uuden koutsin Akin ohjelmia oli mukava toteuttaa ja kaikki näytti hyvältä!

Tammikuun alussa olen näköjään asettanut vuodelle 2013 seuraavat tavoitteet:
Tavoitteet 2013:
Maraton: sub 2.45 (2.48,54)
Puolimaraton: sub 1.19 (1.22,13)
10 km: sub 35.45 (37.14, mutta enkka 36.18)
5 km: sub 16.45 (17.17)
3km: sub 10.10 (---)
Juoksu km: over 4000 km (3574 km)

Extra, jos jalat vielä syksyllä kunnossa:
Hki-Lahti ultra: sub 24h ;) 

Näitä tavoitteita katsellessa tulee miettineeksi, että mitäs JOS jalat olisivatkin kestäneet... no eivät kestäneet ja noista tavoitteista tuli saavutetuksi ainostaan tuo 3km ajan ollessa helmikuussa Helsyn pm halleissa 9.55,26...

Tammikuussa tuli tehtyä myös paluu vihreille veroille vanhan opettajani juhlaottelussa. Tuli siinä sivussa tehtyä muutama maalikin ;)Helmikuussakin asiat näytti vielä hyviltä ja treenit kulkivat!! Aki sai minut houkuteltua elämäni ekoihin hallikisoihin ja juoksemaan 3000m helsyn pm-halleissa.. Rajuja kisoja keskelle talvea!! Muutenkin tein noin kerran viikkoon tiukemman treenin liikuntamyllyssä, edelliset talvet olen juossut kovemmat matolla, siis jos ulkona on ollut huono keli. En tiedä oliko tuo myllyn kallistettu ratakin yksi syy onglemiini, jotka sitten maaliskuussa löivät vasten kasvoja?!

Mutta ennen ongelmia ehdin vielä juoksemaan veteraanien SM-hallikisat. Tai no, kai mulla oli tuolloin jo oikea nilkka kipeänä, mutta sillä pystyi juoksemaan ihan täysipainoisesti!! Juoksin kisoissa 1500m ja 3000m kisat peräkkäisinä päivinä.

Tuloksena oli hopeaa tonnivitoselta ja sitten 5. sija totaalisen uupumisen jälkeen kolmoselta. (Mulla oli tuolloin ongelmia rauta- ja hemoglobiiniarvojen kanssa, joten pistän tuon sunnuntain kanttauksen niiden piikkiin;) Mutta siis sain SM-hopeaa!! Ei ihan turha vuosi kuitenkaan ;)Maaliskuussa tuli myös kirjoiteltua "Päiväni Järvisenä". Täytyy kirjoitella ensikin vuonna vastaava, heti kun tulee oikeanlainen päivä eteen :)

Maaliskuussa rauta-arvot ja hemoglbiinit olivat taas siis reilusti alle kaikkien anemiarajojen ja edessä olikin rautakuuri. Juoksu oli ollut jo pidemmän aikaa takkuista ja tuntui että ei saa itsestään mitään irti ja tuostahan se TAAS johtui.. Sain kanssajuoksijalta loistavan ja puhtaan "coctail-reseptin" eri pillereistä, jolla sainkin arvot todella nopeasti nousuun ja olo piristyi taas kummasti!! Kävin vielä maaliskuussa juoksemassa Aktia Cupin osakisan, ajan ollessa 36.42. Juoksu tuntui kuitenkin taas hyvältä ja pikkuisen positiivisemmat tunnelmat palailivat hiljalleen...

Mutta mutta, pikkuisen kipuillut oikea nilkka sanoi maaliskuun lopussa sopimuksen irti ja turposi ja kipeytyi juoksemattomaan kuntoon. Silloin pohdin asiasta seuraavaa.. Silloin otettiin työterveydessä röntgenit, kävin myös magneetissa ja ftk:n Hemminki varmisti ettei nilkkani ollut lukossa..

Ortopedin mukaan nilkan ulkoreunassa oli ödeemaa, eli rasitusmurtuman esiastetta. --> juoksukieltoa 10 viikkoa ja sillä aikaa vain korvaavaa harjoittelua. HIENOA!! Eli Köpiksen maraton jäi siis väliin toukokuulta!!!

[TÄSSÄ VAIHEESSA EI SIIS KUKAAN LÄÄKÄREISTÄ PUHUNUT MITÄÄN LUUNOKASTA JOKA OLI NÄKYNYT KAIKISSA KUVISSA JO MAALISKUUSSA. TAI NO, OLI SIITÄ MAININTAA, MUTTA SE KUITATTIIN VAIN: "sulla on tuolta ulkoreunasta nilkassa ödeemaa, joten ei edessä oleva luupiikki siihen koske..." HIENOA LÄÄKÄRIT HIENOA]

Siitä alkoikin sitten meikäläisen multisporttailut!! Kävin fillarilla duunissa, uimassa, vesijuoksemassa, salilla, poljin kuntofillaria ja tein kaikkea muuta paitsi juoksin. Nilkka oli kipeänä, eikä meinannut parantua ollenkaan.. outoa, mutta ajattelin että eiköhän se tuosta tokene..Eli huhti ja toukokuu meni aika fiilikset matalalla, mutta sain tehtyä hyvin korvaavia treenejä ja kunto pysyi edes kohtalaisella tasolla. Paino nousi vääjäämättä, mutta ei mitenkään räjähdysmäisesti :)

Toukokuussa ostin myös uuden fillarin ja meistä tulikin oikein hyvät ystävät :)


Toukokuun lopulla oli sitten edessä kauan odotettu Köpiksen maraton viikonloppu!! Omat lennot ja muut oli jo ostettu, joten paikalle oli lähdettävä, maratonturistiksi. Itse kisaa oli mukava seurata, juoksivathan siellä Pasi, Veera ja muutama muukin tuttu!! Pasi teki uuden hienon enkkansa ja olisipas ollut mukava juosta samassa porukassa!! Onnittelut vielä kerran junamaisen tasaisesta menosta uudelle seurakaverilleni Runner's Clubista!!Kesäkuun alku meni lämpimässä Toscanassa, johon lähdimme isommalla porukalla juhlistaaan appiukon ja anopin 60-v synttäreitä. Matka oli menestys ja sinne on pakko päästä uudestaan!! Täällä kuvia ja tarinoita matkasta. Juoksin tuolla myös ensimmäiset lenkkini telakan jälkeen. Nilkka oli edelleen arka, mutta rauhallinen hölkkäily ei tilannetta pahentanut, joten päätin jatkaa pikkuhiljaa määrää lisäten... Alla muutama otos lomalla liikutuista lajeista :)

 

Juhannuksen viettoon polkaisin fillarilla kaverini Larin kanssa Vantaalta Hartolaan, n. 184km. Lari ajoi kanssani Vääksyyn asti, joten loppumatkalla en enään päässytkään nauttimaan mahtavasta kiriavusta ja leveästä selästä edessäni :) Tästä on tarkoitus tehdä jokavuotinen klassikko, joten eiköhän tuota ensikin jussina voisi samalaisen reissun heittää... Tänä vuonna keli tosin suosi (myötätuuli), joten saas nähdä tuliko sitä tehtyä rikkomaton reittienkka heti ekana vuonna (5h49min) :)

Heinäkuussa kävin taas työterveyden piikkiin ortopedillä, koska nilkka edelleen arka. Lausunto tälläkin kertaa jotain tyyliin: "Juokset liikaa, rasitusta alas ja hyvä tulee". Tämä nimeltämainitsematon herrasmies katsoi ainoastaan mun maaliskuussa otetut magneetit ja röntgenit uudelleen...

[HIENOA LÄÄKÄRIT, HIENOA...EDELLEEN]

Elokuukin meni silloin tällöin hölkätessä ja tässä vaiheessa oli selvää, etten juoksisi Berliinissäkään, ainakaan enkka mielessä...

Syys- lokakuussa olin todella toiveikas nilkkani suhteen, koska FTK:n J. Kangas avasi todella pahasti lukossa olleen nilkkani ja luuli että onhelmat olisivat nyt historiaa!! Mietin jo kaikkia kisoja syksylle, talvelle ja tulevalle keväälle!! Nilkka oli kuin uusi ja juoksu kulki yllättävän hyvin pitkän vaikean jakson jälkeen!! Runner's Highn eliittiryhmän treenitkin meni kuin elokuvissa ja tuntui että kunto ei ollut tippunut juuri ollenkaan.

Ja kisoissa ehdin käydäkin!! Nimittäin Come Back juoksukisoihin tapahtui 19.10 Viikin Viitosella. Aikakin oli ihan jees 17.55.

Pitkästä aikaa kisoissa @ Viikin viitonen!!!
Mutta eihän tuota juoksun riemua kestänyt kuin muutama viikko, kun nilkka taas kipeytyi ja turposikin taas vähän. Onneksi mulla oli FTK:lle valmiiksi varattuja aikoja ja lukossahan tuo nilkka taas oli! Kangas sanoi, että nyt pitää selvittää syy, miksi nilkka meni noinkin nopeasti takaisin lukkoon..

Eli taas ortopedille. Tällä kertaa sain työterveyden kautta lähetteen O. Michelsonnille, joka on erikoistunut jalkateriin ja nilkkaongelmiin. Hän katsoi TAAS ne maaliskuussa kuvatut magneetit ja röntgenit ja sanoi HETI, että "sinulla on täällä yli sentin mittainen luunokka sääriluussa, joka esää nilkkasi normaalin toiminnan lähes kokonaan" Hän laittoi minut myös uusinta magneettiin, koska edelliset olivat halvasta magneettilaitteesta ja niistä oli jo yli puolivuotta aikaa..


Tässä kuva MAALISKUUN röntgenistä!! Siis miten voi olla ettei kukaan 4:stä kuvat katsoneesta lääkäristä ole ollut sitä mieltä, että tuollainen luunokka saattaisi olla syynä ongelmiini?! KYSYN VAAN!!!

Uusista magneeteista ei mitään uusia löytöjä löytynyt, paitsi pieni ihmetys oli mitäs mun akillesjänteen vieressä on, mutta se selvinnee aikanaan kun nilkka leikataan...

No tuomio oli kuitenkin se, että nokka pitää tähystysleikata sieltä pois. Tai ei pidä, mutta jos haluan jatkaa juoksemista, niin sitten pitää. Noh, leikkaus by Diacor olisi ollut  n. 3200€ ja työterveys ei leikkauksia korvaa. HIENOA!! Ei ollut mitenkään varaa moiseen, joten pyysin Oliverilta lähetettä kunnallisen puolen leikkausjonoon.. Hän kirjoitti lähetteen Peijaksen ortopediselle jalkateräklinikalle.

Sieltä loppujen lopuksi tulikin kutsu ekalle ortopedin vastaanotolle, jonka jälkeen pääsee siihen itse leikkausjonoon, jossa siis tuo tuttuputtu 6kk hoitotakuuna.. Eli pahimmassa tapauksessa ensi vuoden raportin tammi-, helmi-, maalis-, huhti-, touko-, kesä- ja ehkä jopa heinäkuukin ollaan odoteltu tuota pikkuriikkistä tähystysleikkausta... pyllystä, mutta minkäs teet. No viikon päästä (07.01.2014) ollaan varmaan viisaampia tämänkin suhteen..

Olen nyt siis ollut taas käytännössä juoksematta marraskuun alusta asti, jos ei mun tulevan elokuvadebyytin kuvauksia ja muutamaa satunnaista hölkkäilyä oteta huomioon ;) Olen taas vesijuossut, uinut, talvipyöräillyt, puntteillut, jumppaillut sun muuta ja se näyttää jatkuvan hamaan tulevaisuuteen asti.. Toivottavasti pää kestää odottelut, sillä hinku juoksemaan on HIRVEÄ!!!

Alla vielä vuoden 2013 treenitilastoja Movescountista:


Eli melko hyvin sitä sai kun saikin liikuttua tänäkin vuonna. Treeni on ollut monipuolisempaa ja sitä on ollut jopa hieman enemmän kuin edellisinä vuosina... juoksuakin tuli n. 200h, vaikka nilkka on vaivannut jo maaliskuusta asti.. Välillä juoksematta kokonaan, sitten taas vähän juoksua ja sitten taas juoksematta kokonaan.. Fillarilla tuli sotkettua yli 5000km ja uintiakin tuli yli 65km, joka on n. 63km enemmän kuin 2012 :) Tähän päälle vesijuoksut ja kaikki muut häröilyt, niin ihan ok.

Tähän on hyvä päättää blogivuosi 2013 ja suunnata katseet taas kohti valoisempia aikoja :) Ensi vuonna sitten taas niitä kisaraporttejakin, ehkä jopa maratoniltakin :)

Tänään juhlitaan vuoden vaihdetta muutaman tuttavaperheen kanssa. Huomen aamusta menen puntarille ja aloitan ihkaoikean laihdutuskuurin herkkulakkoineen ja tipattomine kuukausineen. Tästä eteenpäin tästä blogista tulee vähäksi aikaa laihdutusblogi. Uskon, että sitten kun pääsen taas juoksemaan, niin on parempi jos elopainoa on reilusti vähemmän kuin tällä hetkellä jouluturvotuksessa. Tavoitteena vaikka 77 kg ennen kesää. (Huomenna aloituspaino on varmaankin siellä 82-83kg, tarkka aloituspaino sitten seuraavassa postauksessa)

Kiitos vuodesta 2013 ja olkoon vuosi 2014 edellistään parempi!! Kiitos myös molemmille blogini lukijalle, ilman teitä en jaksaisi näitä juttuja kirjoitella ;)

PS. Mun SoMe -kenttä laajeni... Meet my new instagram [somevastaava] :)

2 kommenttia:

 1. Ja mä luulin että mulla oli vaikea vuosi...
  Tsemppiä jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps!! Aika haastavaa oli!! Toivotaan parempaa tätä vuotta :)

   Poista

Saat kommentoida ja kysyä ihan mitä vaan, vastaan niihin ihan mitä vaan....